Vitrinele magazinelor sunt pline de ceasuri care mai de care mai sclipitoare, cu bijuterii, cu complicatii (mai multe cadrane, cronometre etc.) electronice, automatice mai ieftine, mai scumpe si exagerat de scumpe, asa ca e foarte complicat sa iti alegi un ceas pentru ca un ceas trebuie sa iti exprime personalitatea ta nu neaparat bugetul.
Ceasurile sunt de 3 feluri
– mecanice
– electronice
– electro mecanice (un hibrid intre electronic si cel mecanic)
Ceasurile mecanice sunt cele mai vechi, nu au aparut modificari majore la cele de acum 100 de ani fata de cele de azi. Singurele modificari finetea cu care sunt lucrate acum, materialele din care sunt facute si precizia lor. Initial ceasurile trebuiau sa fie periodic trase cu o cheita pentru a functiona, acum foarte putini producatori de ceasuri mai fac ceasuri mecanice cu cheita, dar au introdus un sistem tot mecanic care transforma miscarea mainii in energie cinetica. Acest sistem “trage” automat ceasul odata cu miscarea mainii. Ceasurile pe care scrie “Automatic” sunt mecanice si au acest sistem de tragere prin miscarea mainii.
Ceasurile electronice sunt ceasuri bazate pe Quartz, sunt simtitor mai ieftine si afiseaza ora pe un display (ecran). Principiul de functionare se bazeaza pe oscilatia quartzului la aplicarea unei tensiuni electrice (de ajuns cu asta). Ceasurile cu Quartz sunt de obicei foarte precise daca nu cel mai precise ceasuri deoarece microcircuitele din interior sunt programate sa se autocorecteze la intervale regulate de timp, iar oscilatia de baza a ceasului este foarte precis calibrata. Aplicatiile sunt foarte largi pentru acest fel de ceas de la ceasuri de mana, ceasurile din telefoanele mobile, ceasul din calculatorul de pe care cititi acest articol chiar si in masinile de spalat automatice veti gasi un astfel de circuit electronic.
Ceasurile Electromecanice sunt un hibrid intre cele electronice si cele mecanice. Partea care obtine ora, data este electronica, au microcircuite si un quartz care se ocupa de partea aceasta exact ca si cele electronice, mai departe in loc ca afiseze ora pe un display ele transmit ora la un angrenaj de motorase si electromagneti care pun in miscare mai multe rotite care la randul lor pun in miscare tagarile . La prima vedere un ceas electromecanic arata identic ca un ceas mecanic.
Ceasurile pot fi scumpe din 2 motive: au un mecanism foarte performant sau nu au un mecanism performant deloc dar sunt pline de bijuterii (aur, diamante).
Firmele gen Armani, D&G si in general cele care vand produse diverse (haine, parfumuri, bijuterii) de cele mai multe ori folosesc un mecanism electromecanic ieftin (fara prea mare performanta) incarca carcasa ceasului si cadranul cu multe bijuterii, si bineinteles cu sigla lor si astfel vand un ceas ieftin la pret foarte mare. Sunt foarte cautate si apreciate de iubitorii de moda, care nu sunt interesati de ceasul in sine precizia lui ci doar de ceasul ca accesoriu.
Totusi exista modele mai scumpe ale acelorasi firme de mai sus care folosesc mecanisme realizate de producatorii de ceasuri elvetieni gen Swatch, mecanisme care le insereaza in carcasele lor personalizate. Daca vrei sa fi in pas cu moda dar fara sa faci rabat la calitatea mecanismului cauta intotdeauna modelul mecanismului din ceas pentru a vedea de cine este realizat si ce valoare are cu adevarat.
Ceasurile facute de firme cu renume : Certina, Swatch, Festina, Tissot, Tag Hauer etc. ajung la preturi mari din cauza mecanismului foarte precis si complicat.