Jucarii periculoase

Cand vin sarbatorile, nu atat colinzile sau traditiile populare aduc bucurie in sufletele celor mici, cat mai ales jucariile pe care le gasesc sub bradul de Craciun – tot mai sofisticate si mai diversificate, de la an la an. Scandalul jucariilor produse in China, dovedite toxice si retrase din magazinele din toata lumea, a readus in discutie standardele de siguranta si filtrele de control prin care trebuie sa treaca jucariile – insa, in ultima instanta, cea care conteaza cel mai mult este tot decizia parintelui, filtrul ultim prin care trece jucaria inainte sa ajunga in mainile copilului. Asadar, un parinte precaut si, fireste, cu dare de mana va evita jucariile “no name”, si se va orienta spre cele produse de marile companii. Cu toate acestea, cum va demonstra articolul de fata, nu toate jucariile produse de companiile americane, tara in care activeaza cei mai importanti actori ai pietei, s-au dovedit 100% sigure.

1) Aqua Dots

Unele jucarii indragite permit copiilor sa imite comportamente chestionabile ale adultilor – astfel, un studiu statistic despre guma de mestecat in forma de tigareta arata ca aceasta favorizeaza la varsta adulta probabilitatea de a deveni fumator. Cea mai recenta intrare in Panthenon-ul jucariilor periculoase – Aqua Dots (produsa de Spin Master) a dus povestea asta la nivelul urmator. Bilutele sunt parte a unui joc de constructie care vrea sa-i faca pe copii sa creeze “desene multidimensionale”. Problema e ca, daca adaugi apa peste bilute, vopseaua de pe ele devenie toxica. Consecinta – copiii curiosi care au bagat bilutele in gura “au degustat” efectele unui drog, GHB, exercitiu pe care unii l-au prelungit mult dupa anii de liceu. Victimele “Aqua Dots” devin somnolente, dezvolta stop respirator sau experimenteaza caderi psihice. Bilutele buclucase, recomandate copiilor mai mari de 4 ani, au fost retrase de pe piata, lasand insa probleme serioase in urma.

2) Lawn Darts / Darts de exterior

Sagetile sunt mai mari si pot fi aruncate la distante apreciabile – copiii insa nu le-au utilizat decat rareori conform regulamentului furnizat de producator. In anii ‘80 au creat o adevarata subcultura in randul copiilor, producand 6.700 de accidente si patru morti. Interzise in 1988.

3) Easy-bake oven/ Cuptorul usor de folosit

Jocul a fost inventat in anii ‘50 si include un element de incalzit. Versiunea produsa de Hasbro in 2006 a fost retrasa un an mai tarziu, dupa ce s-a descoperit ca utilizatorii isi pot prinde degetul inauntru. S-au reportat 249 de accidente, dintre care 16 arsuri de gradele doi si trei, precum si o amputare partiala de deget.

4) Gilbert U-238 atomic energy lab/ Gilbert U-238, laborator atomic

Joc inventat de AC Gilbert in 1950, o jucarie de numai 49,50$ continand (printre altele) un contor Geiger si o sursa slaba de radiatii nucleare (alpha, beta, gamma). Un an mai tarziu, jocul a fost retras fara explicatii de pe piata. Nu se cunosc consecintele.

5) Minihamacul Hang Ten (de la Ez Sales)

Protectia americana a consumatorului a raportat in august 1996 ca micul hamac (produs din 1984) a condus la asfixierea fatala sau aproape fatala a o multime de copii cu varste intre 5 si 17 ani, obigand compania sa-l retraga de pe piata. Cum hamacul era lipsit de bare laterale, copii se trezeau captivi in interiorul acestuia, fara posibilitatea de a iesi singuri.

6) Sky dancers / Dansatoarele spatiale

Jucaria a fost unul din marile hituri ale anilor ‘90, datorita bratelor terminate in doua palete si suportului de lansare cu corzi. Cand copilul tragea de corzi, papusa se rotea, inaltandu-se ca un elicopter. In 2000, Protectia Consumatorului a anuntat ca bratele de elice au facut 150 de victime. Noua milioane de papusi au fost retrase.

7) Snacktime kid / Copilasul la ora pranzului

Papusa, produsa in 1996 de Mattel, are un mecanism care face gura sa se miste ca si cum ar mesteca. Fara un mecanism de siguranta care sa opreasca papusa din mestecat, a fost o chestiune de timp pana cand 35 de degete si coame de par au cazut victime, papusa a fost retrasa, iar clientii au primit banii inapoi (40 milioane $).

8) Bat Masterson Derringer Belt Gun/ Arma de la cingatoare Bat Masterson Derringer

Este o jucarie foarte veche, cu capse. Orice copil viseaza sa scoata cat mai repede arma de la cingatoare, iar aceata arma seducea prin simplul fapt ca se ridica si tragea singura, prin simpla apasare a burtii. Conform SafeKids USA, “capsele se pot aprinde prin frecare, cauzand arsuri serioase”.

9) Creepy Crawlers Thingmaker / Masina de facut taratoarele inspaimantatoare

Este o inventie din 1964 a companiei Mattel, compusa dintr-o serie de tuburi continand lipici lichid, un cuptor si forme. Copiii turnau lipiciul in forme, pe care le bagau in cuptorul care putea incalzi pana la 310 grade. Insectele ieseau din forme fierbinti, cauzand arsuri ale buricelor degetelor.

10) Johnny Reb Cannon/Tunul Johnny Reb

Este un tun de jucarie inspirat de cele folosite in timpul razboiului de secesiune american de catre armatele sudiste. Cu o lungime de 72 de cm si putand arunca pana la o distanta de peste 10 metri, fiind prevazut cu arc.