Romane de proza scurta pe care trebuie sa le citesti

Mai puține pagini, mai multă concentrare, așa că nu e minunat când reușești să empatizezi cu un personaj sau simți atmosfera unei povești la atât de puțin timp după ce ai citit primele rânduri?

Iata cateva romane de proza scurta

SURSA_coperta_fugara_etc.cdrFugara de Alice Munro – Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură a atras atenția mapamonudului asupra prozei scurte. Iar în acest volum ne oferă opt povestiri în care dragostea este înfățișată în forme oscilante și suprinzătoare. De la nehotărârea unei tinere soții de a-și părăsi sau nu soțul, până la emoțiile complexe ale Julietei, eroina a trei povestiri, personajele lui Alice Munro ne devin prietene apropiate.ironizează societatea rusă a anilor ’20-’30, dar și șabloane verbale, lozinci și reclame ale timpului. Cartea grupează povestiri, scenarii, vodeviluri și foiletoane. În Rusia anilor ’20-’30, teama de epurare duce la gesturi extreme cum ar fi simularea nebuniei; în haosul reformei, o nouă Seherezadă se arată gata să fascineze comisia de epurare prin povești inspirate din teribila realitate a momentului, amânând astfel pronunțarea sentinței.

res_782fad24bea2c93d2438f78c28cb7840_full

Cele mai frumoase povestiri de Hermann Hesse – Un volum de povestiri rafinat în care Hesse folosește tehnica rememorării pentru episoade semnificative pentru conștiință. Le readuce la suprafață, le clasifică și le prezintă cu artă și măiestrie în fața cititorului. Este un volum de povestiri numai bun de citit în tihnă, mai ales de fanii lui Proust.

 

 

 

image-1181-src

Douăsprezece povestiri călătoare de Gabriel Garcia Marquez – Stiul lui Marquez este același și în proza scurtă, și în timp ce faci cunoștință cu personajele sale savuroase, urmărești istoriile aflate pe tărâmul realului parcă dus la extrem. Volumul înglobează prin povestirile sale o mare parte din caracteristicile operelor lui Marquez: povestiri simple, însă pline de magie, povestiri încărcate de sentiment sau povesti pline de un umor acid. –

 

 

 

 

 

 

Best-of-proza-scurta-a-anilor-2000-hc-659x1024

Best of: proza scurtă a anilor 2000 de Marius Chivu – Este antologia care mi-a deschis ochii către proza scurtă și mi-a oferit repere pentru spațiul românesc. De citit cu creionul în mână și de urmărit lista de lectură care rezultă, inevitabil, la final. Cu un total de 40 de texte de o mare varietate stilistică scrise de 23 de autori, volumul reunește cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori de proză scurtă din anii 2000