Ce sa NU pui intr-un Cuptor cu Microunde

 

microwave_nasty_disaster_640_01

Cuptorul cu microunde ne salveaza in foarte multe situatii cand nu stim ce sa gatim repede, cand venim obositi acasa. Mancarea la un cuptor cu microunde se gateste rapid si ne ajuta sa castigam timp cu cei dragi. Si totusi… nu confunda cuptorul cu microunde cu aragazul! .Nu poti prepara chiar orice la un cuptor cu microunde! Asta daca vrei sa mai ai parte de el pe viitor sau, mai rau, nu vrei sa ramai fara bucatarie.
Indiferent ce pofta ai avea de anumite mancaruri, de cat ai iubi tehnologia si ai fi de obosit, renunta sa gatesti unele alimente intr-un cuptor cu microunde. Si ca sa nu experimentezi pe pielea ta, iti spunem noi, din greselile altora, ce NU e bine sa introduci intr-un cuptor cu microunde, indiferent de conditii sau de fascinatia pe care o ai fata de un astfel de aparat. Ca sa nu-i fortezi limitele, iata ce anume nu vei putea niciodata gati/prepara intr-un microunde

Alimente de nebăgat în cuptor cu microunde:
Din experientele despre care am mai citit pe internet, ale celor care au testat treaba asta, nu incerca sa pui un ou in coaja sa intr-un microunde in priza! Va iesi dezastru. Oul, daca va reusi sa se gateasca, va exploda si nu iti va ramane decat sa cureti tot aparatul ca sa il mai poti refolosi: peretii, usa, suportul rotativ, toate se vor spoi cu zeama uscata sau bucati de ou semigatit de la oul explodat.

Ficatul de pui se poate transforma într-un adevărat esec daca incerci sa il pregatesti. La temperaturi prea inalte, ficatul de curcan sau de pui, aliment lipicios si sensibil, explodeaza mai rau decat oul si se va imprastia peste tot interiorul aparatului cu microunde, de unde cu greu il vei putea da jos, abia dupa multe ore de frecare. In loc de pate pe paine, vei avea pate de ficat imprastiat in tot aparatul.

Untura topita va iesi din vas si se va imprastia prin jur, pana chiar aproape de usa (daca ai noroc, poate nu va iesi pe afara), se va supraincalzi, va exploda si nu vei mai reusi sa faci nimic bun cu ea.

Ai grija cand faci popcorn in cuptorul cu microunde! Daca ai chef de un astfel de snack cand te uiti cu prietenii la un film, ai grija sa setezi si o temperatura potrivita si o putere mai mica a aparatului pentru asa ceva. Daca lasi popcornul la temperatura mare si, mai ales, la o putere prea mare pentru boabele respective, sau il uiti pentru mult timp in cuptorul pornit, s-ar putea sa ia foc.

Nu incerca sa pui lichide sau alte mancaruri in vase de portelan cu margini aurite in microunde! Incearca sa iti incalzesti cafeaua intr-o astfel de ceasca si vei asista la adevarate luminite si „artificii” in interiorul cuptorului tau cu microunde. Ba chiar poti sa-ti „omori” cuptorul. Se pare ca poti pune o tigaie metalica in cuptorul cu microunde, fara sa ai parte de efecte adverse, dar putine parti aurite ale cestii de cafea pot face scantei.

Nu încălzi rulouri umplute din foietaj intr-un astfel de cuptor! Se vor transforma in niste chestii tari ca piatra, numai bune de aruncat la gunoi, in niciun caz de rontait!

Adevărate dezastre ale folosirii unui cuptor cu microunde

Sunt multe lucruri care pot transforma folosirea unui cuptor cu microunde intr-un dezastru, nu numai anumite alimente – cele enumerate mai sus. Nu ma refer aici la cat de daunatoare este folosirea unui aparat de acest tip, de care ai mai auzit, cu siguranta, si care, multe dintre ele, sunt mituri. Vorbesc despre ce miscari poti face care sa dauneze si aparatului sau sa distruga bucataria ta. Sunt anumite obiecte sau lucruri care pot transforma experienta ta cu un astfel de cuptor intr-un adevarat dezastru. Deci, ce sa NU mai pui in cuptorul cu microunde:

1. Sa incalzesti mancare in vase de plastic. Nu face greseala aceasta, cu exceptia cazului in care recipientul din plastic are eticheta „microwave safe” care specifica faptul ca e un tip de plastic/acril care rezista la temperaturi ridicate cum sunt cele la care gatesti si nu contine nu stiu ce substante daunatoare care, prin supraincalzire, se pot descompune si pot patrunde in alimentele tale. Orice alt tip de plastic se va topi peste mancare sau, in cel mai fericit caz, daca e o temperatura mai scazuta, va face ca anumite componente din plastic sa se descompuna si sa patrunda in mancarea ta, lucru care in mod clar iti va dauna sanatatii.

2. Sa incalzesti biberoane de bebelusi in microunde e alta greseala. La scoatere, exteriorul unor astfel de recipiente poate parea rece in timp ce interiorul poate fi fierbinte tare. Lichidele se pot supraincalzi, desi tu poti avea impresia ca sunt reci, la contactul cu exteriorul. Poti astfel face mult rau copilului. Deci ai mare grija si testeaza mereu pe pielea ta inainte sa hranesti bebele, daca e in regula continutul. Altfel, poti cauza arsuri bebelusului.

3. Vezi ca unele lichide, supraincalzite, lasate mult timp in cuptorul cu microunde in functionare, pot exploda, chiar si in vase termorezistente (ceramica, sticla). Vasele se pot supraincalzi si ele si va iesi dezastru. Vor exploda in interior, iar aparatul se poate arde si el, provocand grave accidente in jur. Acesta nu e un mit, cu siguranta! Ceramica si sticla nu prea pot face ca bulele de lichide din timpul fierberii sa se formeze, ceea ce duce la explozia lichidelor agitate violent de temperatura prea ridicată care e eliberată. Ca sa previi asta, pune o lingura de lemn in vasul respectiv si incalzeste numai in durata recomandata de timp; nu depasi nici temperatura.

4. Pericolul încălzirii inegale: Microundele pot încălzi neuniform anumite pachete, lăsând parti calde sau altele reci. Spre exemplu, cand pui la microunde carne cruda, asigura-te că urmezi instrucțiunile cu atenție; poti pune pachetul de carne sa stea inclusiv in picioare, fapt care ajută la o distribuire mai eficienta a caldurii si la un gatit mai uniform.