Cum alegem un laptop

I primul rand trebuie  să te gândeşti la ce anume vrei să foloseşti laptopul şi apoi să analizezi ofertele disponibile în funcţie de specificaţiile tehnice, design şi de informaţiile importante pe care le poţi afla din review-uri.

Diagonala ecranului
Indiferent de diagonala ecranului, trebuie să fii atent la performanţele acestuia. Cea mai comună rezoluţie este în continuare 1366×768 pixeli, însă există numeroase modele care oferă rezoluţie 1600×900 pixeli chiar şi la preţuri decente. În schimb, rezoluţia Full HD 1920×1080 pixeli o vei regăsi în special la laptopurile de minim 3.500 lei.
De asemenea, nu uita alte aspecte importante ale ecranului, cum ar fi unghiurile de vizualizare (pentru a folosi notebook-ul în cât mai multe poziţii), luminozitatea (pentru a şti dacă va fi uşor de folosit şi în aer liber) sau contrastul (care determină şi calitatea culorilor afişate). Cel mai bine este să testezi un laptop înainte de achiziţie pentru a nu avea surprize neplăcute din aceste puncte de vedere.
Odată cu Windows 8, au apărut pe piaţă şi laptopuri cu ecran touchscreen, însă acestea sunt destul de dificil de utilizat în acest mod pentru că trebuie să stai permanent cu mâna întinsă pe display. Prin urmare, existenţa sau nu a touchscreen-ului nu ar trebui să-ţi influenţeze decizia finală.Performantele ecranului joaca un rol important in alegerea unui laptop

Apoi, în funcţie de preferinţe, poţi alege:

display cu diagonala de 14.1” – 15.6”
Fără îndoială, laptopurile cu diagonala de 15.6” reprezintă cea mai veche clasă de portabile şi, implicit, se bucură de o ofertă foarte generoasă, mai ales că asigură pentru producători un spaţiu optim pentru amplasarea componentelor hardware şi a sistemelor de răcire. În plus, există şi laptopuri cu diagonala de 14.1″, care se încadrează practic între ultraportabilele de 13.3″ şi notebook-urile clasice de 15.6″.

Un astfel de laptop este potrivit pentru tine dacă ai nevoie de un computer pe care să îl foloseşti preponderent acasă, dar pe care la nevoie să-l poţi transporta cu tine cu destulă uşurinţă. De regulă, astfel de laptopuri reprezintă compromisul ideal între un ultraportabil şi un desktop replacement.

display cu diagonala de peste 16”
Laptopurile cu diagonala de 16” şi peste sunt privite ca desktop replacement. Acest segment ţi se potriveşte în cazul în care vrei să scapi de calculatorul desktop şi de numeroasele cabluri de pe birou în favoarea unui laptop care ocupă mult mai puţin spaţiu şi face mai puţin zgomot.

Avantajul este că poţi opta inclusiv pentru componente puternice de ultimă generaţie, deci nu trebuie să faci rabat la performanţă. Totuşi, alege cu mare atenţie: un astfel de laptop cântăreşte peste 3 kg şi nu este deloc practic să-l foloseşti ca portabil.

Un laptop cu diagonala de 17.3″ este un desktop replacement veritabil

Dotări tehnice
Dacă la calculatoare ai posibilitatea să alegi fiecare componentă în parte, când vine vorba despre laptopuri trebuie să-l alegi pe cel cu configuraţia cea mai potrivită şi cea mai apropiată de nevoile tale. Placa de bază, esenţială pentru desktop, rămâne şi aici importantă, însă principala alegere pe care trebuie să o faci se referă la procesor şi placă video.

Procesor
Astfel, dacă ai un buget mic şi eşti în căutarea unui calculator pe care să-l foloseşti preponderent pentru browsing, muzică, filme şi programe de tip Office, un procesor dual-core din gamele Intel Celeron şi Intel Pentium reprezintă una dintre cele mai bune soluţii.

Totuşi, în funcţie de buget, poţi alege şi familia de procesoare Intel Core, ajunsă în prezent la a patra generaţie, cunoscută şi sub numele de cod Intel Haswell, însă pe piaţă există în continuare în special procesoarele din generaţia anterioară Intel Ivy Bridge. Aici, procesoarele dual-core Intel Core i3 sunt destinate utilizatorilor mai puţin pretenţioşi, în timp ce procesoarele dual-core şi quad-core din gama Intel Core i5 pot fi folosite şi pentru jocuri mai pretenţioase. Procesoarele Intel Core i7, disponibile numai în variante quad-core, sunt destinate laptopurilor de top, însă au preţuri pe măsură.

Placă video
Toate procesoarele Intel Ivy Bridge şi Intel Haswell beneficiază de plăci video integrate, iar în special cele disponibile pe ultima generaţie sunt suficient de puternice pentru unele jocuri mai vechi. Totuşi, dacă vrei să te joci titluri recente cu un nivel de detaliu cât mai ridicat, este important să alegi un laptop cu placa video dedicată.

Din fericire, oferta este mult mai generoasă aici, atât din partea celor de la AMD prin modele precum AMD Radeon HD 7670M, AMD Radeon 8730M sau AMD Radeon 7650M, cât şi din partea Nvidia, care propune modele precum Nvidia GeForce GT 750M, Nvidia GeForce GT 735M sau Nvidia GeForce GT 635M.

Memorie RAM si HDD
Restul alegerilor sunt mult mai simple: pentru a nu avea surprize neplăcute, alege un laptop cu memorie de minim 4 GB RAM, deşi nu este o idee rea să mergi pe o variantă cu 8 GB RAM, mai ales că preţul memoriei RAM este relativ scăzut. Un avantaj aici este că cele mai multe laptopuri permit upgradarea uşoară a memoriei.

HDD-ul ar trebui să aibă minim 500 GB, însă există şi modele de 1 TB. Sigur, dacă îţi permite bugetul poţi încerca şi SSD-urile măcar pentru partiţia cu sistemul de operare, însă acestea au capacităţi reduse şi sunt semnificativ mai scumpe.

În prezent, toate laptopurile au tehnologii Wi-Fi şi bluetooth integrate, iar multe dispun şi de porturi USB 3.0 şi HDMI.
Memoria RAM joaca un rol important pentru buna functionare a laptopului

Autonomia
Autonomia unui laptop de tip desktop replacement variază semnificativ în funcţie de dotările tehnice şi de modul în care utilizezi portabilul, însă rareori vei găsi modele care să reziste fără curent electric mai mult de patru ore. De regulă, astfel de performanţe sunt atinse de laptopurile cu procesoare cu consum scăzut de energie, iar în jocuri recente o autonomie mai mare de o oră poate fi considerată o performanţă.

Totuşi, dacă utilizezi notebookul pe post de destop replacement acest aspect este aproape irelevant, întrucât poţi sta cu el în priză fără să utilizezi acumulatorul din dotare.

Construcţie şi design
Am lăsat la final acest capitol, întrucât aici domină subiectivismul. Fiecare dintre noi are un design de laptop preferat, însă chiar şi în acest caz trebuie să fii atent la micile detalii care contează: verifică din ce material este realizată carcasa, ce tip de display are laptopul, dacă amprentele şi praful se depun foarte uşor, cât de bune sunt tastatura şi trackpadul (atât din punct de vedere al configuraţiei şi amplasării, cât şi a confortului de utilizare).

De asemenea, încearcă să afli cât de mult se încinge laptopul dacă îl utilizezi timp îndelungat, unde există ventilatoare şi cât de bine sunt poziţionate porturile, asta pentru că există laptopuri cu două porturi USB atât de bine înghesuite, încât nu le poţi folosi pe ambele simultan.

Întrucât laptopul este un produs relativ scump, fă tot posibilul să cunoşti cât mai multe detalii despre aceste aspecte înainte de achiziţionare.

Sistem de operare
Un laptop care vine preistalat cu sistem de operare Windows este implicit mai scump cu câteva sute de lei din cauza costurilor de licenţiere. De aceea, în special dacă ai deja licenţă de Windows, îţi recomandăm să achiziţionezi un laptop cu sistem de operare Linux, pe care îl vei înlocui ulterior cu cel produs de Microsoft. În acest fel te asiguri că scapi şi de numeroase programe software inutile pe care producătorii le preinstaleaza pe laptopurile care vin cu Windows din fabrică.

Dacă vrei un laptop cu Windows, ai de ales între Windows 7, unul dintre cele mai bune sisteme de operare realizate de Microsoft, şi noul Windows 8, care a generat numeroase controverse din cauza noii interfeţe şi a posibilităţii de a-l utiliza pe ecrane touchscreen. Dacă nu te-ai adaptat la Windows 8, nu are rost să cumperi un laptop cu acest sistem de operare, pentru a evita bătăile de cap.
Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le iei în calcul la achiziţionarea unui laptop şi speram că sunt suficient de clare pentru a te ajuta să alegi uşor notebook-ul pe care doreşti să-l cumperi.