Top 10 Muzee din Europa

Cateodata un muzeu constituie o destinatie de calatorie prin si de la sine. Chiar daca nu vei fi patruns in intregime de atmosfera muzeului cu siguranta cand vei iesi din el te vei simti impresionat si uimit totodata. Am realizat un top al muzeelor bazandu-ne pe popularitatea acestora dar si pe operele gazduite de acestea.

Asa ca va propunem o escapada culturala in urmatoarea vacanta sau calatorie si neaparat o vizita la unul dintre muzeele ce le vom prezenta!

1. MUZEUL LUVRU – PARIS

Fara indoiala unul dintre cele mai faimoase muzee din lume, Luvrul, a fost mai intai o fortareata medievala, ca mai apoi sa devina resedinta regilor Frantei, iar in urma cu doua secole sa fie transformat in muzeu. Nimic din alura istorica a Palatului Luvru nu a disparut chiar daca piata a fost modernizata prin ridicarea unei piramide de sticla chiar in centrul ei. Colectiile de arta ale muzeului, care acopera cu anvergura o perioada vasta de la nasterea marilor civilizatii antice si pana in prima jumatate a secolului a XIX-lea, se numara printre cele mai importante de pe planeta.

Aici vei putea admira opere ale unora dintre cei mai faimosi artisti din istorie ca Leonardo da Vinci si Rembrandt.

Atractia principala: Celebra Mona Lisa de Leonardo da Vinci.

2. MUZEELE VATICANULUI –VATICAN

A inceput ca o mica colectie de sculpturi, a devenitpeste secole unul dintre cele mai importante complexe muzeale ale lumii.

Splendide capodopere cum ar fi Schimbarea la fata (Apoteoza) lui Rafael Sanzio, Punerea in mormant a lui Caravaggio, precum si uluitoarea fresca creata de Michelangelo care impodobeste celebrul tavan al Capelei Sixtine, pot fi admirate aici. Cat timp va aflati intr-unul dintre cele mai mici state din lume, situat chiar in centrul Romei, puteti sa vizitati Basilica Sfantul Petru, care gazduieste sculpturi masive inlusiv faimoasa Pieta.

Atractiile principale: Renumita Capela Sixtina si camerele apartamentului papal, cunoscute si ca Le Stanze di Raffaello nu trebuie ratate.

3. GALERIILE UFFIZI – FLORENTA

Dupa ce te lasi captivat de minunile Romei, fa un popas in linistita Florenta si neaparat viziteaza Galeriile Uffizi.

Chiar daca sunt mici ca dimensiune, in comparatie cu alte muzee europene, compenseaza prin continut. Modesta cladire are cateva camere care adapostesc opere fabuloase ale unor artisti renumiti dintre care ii enumeram pe Botticelli, Rafael Sanzio, Michelangelo si Leonardo da Vinci.

Atractia principala: “Nasterea lui Venus” de Botticelli

4. MUZEUL BRITANIC – LONDRA

Muzeul Britanic este, probabil, cea mai importanta institutie de acest gen. Acest controversat muzeu gazduieste una dintre cele mai mari colectii de antichitati din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane, dintre care amintim: Rosetta Stone (o placa de granit negru pe care acelasi text a fost incrustat in 3 limbi, fapt ce a oferit posibilitatea descifrarii hieroglifelor egiptene) ; basoreliefuri asiriene, artefacte din palatele asiriene, Marmura Elgin, vase grecesti.

Spre deosebire de alte muzee, intrarea la Muzeul Britanic este gratuita.

Atractia principala: The Reading Room, care a fost recent restaurata incluzand pe langa o sala de lectura, un modern centru de informare.

5. RIJKSMUSEUM – AMSTERDAM

Muzeul National din Amsterdam, Rijksmuseum, cel mai mare muzeu din Olanda gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta si istorie.

Muzeul este faimos pe plan international pentru picturile din secolul al XVII-lea realizate de mari maestrii olandezi, incluzand 20 de opere ce poarta semnatura lui Rembrandt precum si pentru alte atractii principale din aceeasi perioada.

Muzeul si-a deschis pentru prima data portile in 1800, atunci numindu-se Galeria Nationala de Arta si gazduind exponate din Evul Mediu, secolele XVIII si XIX, precum si o impresionanta colectie de sculpturi si obiecte istorice.

Atractia principala: “Rondul de noapte” de Rembrandt

6. MUZEUL PRADO – MADRID

In ciuda faptului ca acest muzeu nu gazduieste o colectie impresionanta de arta, Muzeul Prado, este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Forta impresionata a muzeului se naste din arta spaniola ; muzeul gazduieste opere ale lui Velasquez, Goya, Murillo, El Greco si multi altii.

Chiar daca este un muzeu specializat in mare parte pe picture, Muzeul Prado, se mandreste cu exponate variate cum ar fi o importanta colectie de desene, monede, medalii si arta decorativa. Fatada neoclasica a muzeului se incadreaza perfect in arhitectura de secol XVIII a orasului .

Atractia principala: “Cele trei gratii” de Rubens, pictura ce poate fi usor recunoscuta prin prezenta unor tinere femei ce danseaza goale in cerc.

Puteti gasi orice in muzeele prezentate mai sus, de la Tutankhamon pana la Leonardo da Vinci!

7. MUZEUL HERMITAGE – SANKT PETERSBURG

In ciuda faptului ca Rusia este izolata de marile centre culturale ale Europei, Muzeul Hermitage, se mandreste cu o uriasa colectie compusa din trei milioane de exponate adunate de-a lungul a trei secole. De fapt, muzeul prezinta evolutia mondiala a artei si a culturii incepand din Epoca de Piatra si pana in secolul al XX-lea.

Doar sectiunea de Arta Vest-Europeana adaposteste o intreaga colectie de arta franceza, engleza, italiana, olandeza, spaniola, germana si flamanda. Muzeul Hermitage numara printre exponatele sale, doua dintre cele zece sau doisprezece opere originale ale lui Leonardo da Vinci, cunoscute pana astazi in lume (Madonna Benois si Madonna Litta).

Atractia principala: Golden Rooms(Camerele de Aur) – care gazduiesc o impresionanta colectie de bijuterii din aur, argint si pietre pretioase, realizate de mesteri artizani din Rusia, Europa si Orient.

8. MUZEUL ORSAY – PARIS

Pe malul stang al Senei vei intalni Muzeul Orsay, un muzeu extraordinar, cu o arhitectura interesanta, aflat in incinta unei foste gari, un muzeu ce adaposteste fumoasele picturi ale unor renumiti artisti francezi.

Construita in anul 1900 de Victor Laloux, cladirea (cunoscuta sub denumirea de Gara Orsay) a fost initial proiectata sa devina primul terminal de cale ferata electrica. In 1978 cladirea a fost declarata monument istoric pentru ca mai apoi in 1986 sa devina muzeu. Astazi cladirea gazduieste doar arta franceza: aici intalnim picturi, sculpturi si piese de mobilier din 1848 pana in 1914; precum si opere ce apartin curentului impresionist marcat prin artisti de seama ca Renoir, Manet, Monet, Degas si Cezanne.

Principalele atractii ale muzeului sunt impresionistii reprezentati prin numeroase picturi, dintre care ii amintim pe Renoir, Manet, Monet, Pissarro, Sisley.

9. MUZEUL de ISTORIE a ARTEI (KUNSTHISTORISCHES) – VIENA

Kunsthistorisches, cunoscut si sub numele de Muzeul de Istorie a Artei, este unul dintre cele mai admirate muzee de arta si arta decorativa din lume, putand fi comparat cu Luvrul si cu Vaticanul. Cladirea in sine este o copie fidela a Muzeului de Istorie a Naturii, ambele fiind construite cu scopul de a gazdui colectia de obiecte de arta a casei regale de Habsburg si pentru a permite publicului larg sa-si formeze o cultura generala.

Impresionanta colectie de arta reflecta, de asemenea, stilul opulent al puternicelor familii regale habsburgice.

Printre cele mai importante exponate ale colectiei se numara si picturile lui Giuseppe Arcimboldo, ce infatiseaza cele patru anotimpuri, in maniera devenita tipica, constand in compozitiile alegorice din obiecte, fructe si legume precum si cateva picturi realizate de Velasquez, ce infatiseaza membrii ai casei regale spaniole.

Printre cei mai importanti artisti ale caror lucrari le puteti admira expuse in Muzeul de Istorie a Artei se gasesc nume sonore precum: Rubens, Rafael, Rembrandt, Johannes Vermeer, Gustav Klimt, Titian, Pieter Brueghel cel Batran.

10. MUZEUL TATE MODERN – LONDRA

Celebrul muzeu londonez de arta contemporana internationala se madreste cu o impresionanta colectie de arta moderna specifica secolului XX. Muzeul este amplasat excelent pe malul Tamisei langa Podul Millenium, fiind amenajat intr-o fosta centrala electrica, o cladire alcatuita aproape numai din otel si zidarie. Constructia este o remarcabila imbinare intre traditional si modern.

Fiti siguri ca nu ratati sa admirati vasta colectie de picturi suprarealiste si in special operele lui Salvador Dali.

Printre alte muzee din Europa care merita sa fie vizitate va recomandam: Catedrala Westminster (Westminster Abbey) si Galeria Nationala de Arta (National Gallery) din Londra, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Muzeul German (Deutsches Museum) din Munchen si Basilica Sfantului Marcu (Basilica San Marco) din Venetia.