Topul celor mai tari parcuri de distracţii din Europa

Personajele de basm sau de desene animate fascinează deopotrivă copiii şi adulţii, iar parcurile tematice renumite reuşesc să atragă milioane de vizitatori în fiecare an. Excursiile de câteva zile într-o astfel de destinaţie au devenit din ce în ce mai vândute şi în România, aşa că va prezentam clasamentul parcurilor de distracţii din Europa care au atras cei mai mulţi turişti de-a lungul anilor.

Legoland Windsor10. 

Amplasat în: Windsor, Anglia
Vizitatori în 2013: 2,05 milioane

Deschis publicului în 1996, Legoland din Windsor este al doilea parc tematic construit în jurul sistemelor de jucării Lego, după cel din Germania. Întreg ansamblul este împărţit în 11 zone tematice, iar cele mai multe facilităţi sunt dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani. În 2005, parcul a fost achiziţionat de gigantul Merlin Entertainments, în timp ce Grupul Lego a păstrat doar 30% din acţiuni.

Alton Towers9. 

Amplasat în: Staffordshire, Anglia
Vizitatori în 2013: 2,5 milioane

Parcul tematic Alton Towers face parte din ansamblul cu acelaşi nume, în care mai există un parc acvatic şi un complex hotelier. Împărţit în nouă zone tematice, parcul de distracţii a fost inaugurat în 1980, într-un spaţiu în care fuseseră grădini şi expoziţii de flori încă din 1860. În prezent, Merlin Entertainments se ocupă de toate operaţiunile, dar proprietar este mogului imobiliar Nick Leslau, care a achiziţionat ansamblul în urmă cu şapte ani, plătind 1 miliard lire sterline.

Gardaland8. 

Amplasat în: Castelnuovo del Garda, Italia
Vizitatori în 2013: 2,7 milioane

Construit în provincia italiană Verona, complexul Gardaland a fost deschis în 1975, se întinde pe o suprafaţă de 44,5 hectare şi cuprinde „Gardaland”, „Gardaland Hotel” şi „Gardaland Sea Life”. Parcul de distracţii ocupă o suprafaţă de 20 hectare şi este gestionat tot de grupul britanic Merlin Entertainments. Împărţit în opt zone tematice, parcul este cunoscut în special pentru zona Energy, în care sunt concentrate mai multe „roller coasters” extreme.

Liseberg7. 

Amplasat în: Gothenburg, Suedia
Vizitatori în 2013: 2,86 milioane

Liseberg şi-a deschis porţile încă din anul 1923, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea oraşului Gothenburg. Iniţial, autorităţile planificaseră să fie o atracţie temporară, însă succesul său i-a convins pe oficiali să îl lase deschis (au venit peste 800.000 vizitatori într-o singură lună). Îmbunătăţit de-a lungul timpului, parcul de distracţii Liseberg atrage nu doar prin modalităţile extreme de entertainment, dar şi prin numeroase evenimente, restaurante, zone verzi, cascade şi grădina botanică.

Portaventura6. 

Amplasat în: Salou, Spania
Vizitatori în 2013: 3,4 milioane

Cel mai vizitat parc de distracţii din Spania face parte dintr-un complex impresionant (cel mai mare din sudul Europei), în care mai sunt patru hoteluri şi un parc acvatic. Localizat în sudul Barcelonei, parcul este împărţit în cinci zone tematice dedicate unor anumite civilizaţii din istorie (Mediterrània, Far West, México, China şi Polynesia) şi una inspirată din serialul Sesame Street.

Efteling5.

Amplasat în: Kaatsheuvel, Olanda
Vizitatori în 2013: 4,15 milioane

De la deschiderea sa, din 1952, Efteling s-a transformat dintr-un parc natural cu câteva locuri de joacă şi o Pădure de Basm într-un parc tematic de distracţii, căruia i-au călcat pragul mai bine de 100 milioane vizitatori. Atracţiile sale se bazează pe elemente fantastice, împrumutate din mitologie, legende, basme şi folclor. Parcul face parte din Efteling Resort, ce mai cuprinde şi un hotel de patru stele, un teren de golf, o sală de teatru şi o zonă cu bungalouri.

Tivoli Gardens4. 

Amplasat în: Copenhaga, Danemarca
Vizitatori în 2013: 4,2 milioane

Deschis încă din anul 1843, Tivoli Gardens este pe locul doi în clasamentul celor mai vechi parcuri de amuzament din lume. Încă de la început, parcul a conţinut diverse atracţii – clădiri exotice, spaţii inspirate din Orient, restaurante şi cafenele, scene pentru concerte, precum şi un trenuleţ electric primitiv. În prezent, parcul se întinde pe o suprafaţă de 8,5 hectare şi este unul dintre cele mai importante spaţii atât de amuzament, cât şi culturale din Scandinavia.

Walt Disney Studios3.

Amplasat în: Disneyland Paris, din Marne-La-Vallee, Franţa
Vizitatori în 2013: 4,47 milioane

Deschise în anul 2002, Studiourile Walt Disney reprezintă al doilea parc tematic ridicat în Disneyland Paris, fiind dedicat show business-ului. Împărţit în patru mari zone, parcul expune vizitatorilor diverse aspecte şi elemente specifice producţiei de filme dintr-un studio de la Hollywood. Parcul din Paris a fost ridicat după exemplul celui din Florida, Disney’s Hollywood Studios, inaugurat în 1989.

Europa Park2. 

Amplasat în: Rust, Germania
Vizitatori în 2013: 4,9 milioane

Cel mai mare parc de distracţii din Germania, Europa generează venituri anuale de circa 300 milioane euro, în special datorită capacităţii mari (poate găzdui până la 50.000 vizitatori/zi). Europa Park este deţinut şi administrat de familia Mack, ce produce vehicule din 1780, vagoane pentru circ din 1880 şi trenuri electrice din anii ’20. Parcul a fost deschis în 1975 şi se întinde pe o suprafaţă de 16 hectare.

Disneyland Park1. 

Amplasat în: Disneyland Paris, din Marne-La-Vallee, Franţa
Vizitatori în 2013: 10,43 milioane
Evoluţie vizitatori faţă de 2012: -6,9%
Denumit iniţial Euro Disneyland, parcul din apropierea Parisului şi-a deschis porţile în 1992, urmând modelul celui din California. Cel mai faimos parc de distracţii din Europa se întinde pe o suprafaţă de 56,6 hectare şi este dedicat basmelor şi personajelor Disney. Parcul este împărţit în cinci mari zone tematice, iar castelul ce reprezintă imaginea Disneyland Park este o replică a celui din producţia de animaţie „Frumoasa Adormită”.